Ma délután eszembe jutottak az olaszországi reggelek, a frissen sült croissant illata, íze, ahogy megkenjük lekvárral, vajjal, vagy csak úgy harapjuk, hisz a finom meleg kifli így is igazán ízletes. Összefutott a nyál a számban, úgyhogy elhatároztam, délután sütök ebből a finom kifliből.
Croissant:
80 dkg liszt
10 dkg margarin
1 dl tej
2 dl tejföl
4 dkg cukor
3 dkg élesztő
1 tojás
1 csapott kávéskanál só
A langyos tejbe kevés cukrot teszek, majd belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. A lisztbe beleteszem a sót, a maradék cukrot, a tojást és a felfutott élesztőt. A margarin felét megolvasztom és ezt is a tésztához adom, majd közepesen kemény, ruganyos tésztát gyúrok belőle. Két cipót készítek belőle és letakarva duplájára kelesztem. Ha megkelt, kinyújtom, 4-5 mm vastagra, majd cikkekre vágom. Közben a maradék margarint is megolvasztom, és ezzel kenem meg a cikkeket. Lehet sajt csíkokat rakni a tésztára, vagy más tölteléket, én ma sajttal készítettem. Feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem a maradék margarinnal és kevés reszelt sajttal megszórom (ez ki is hagyható). Már mehet is a sütöbe 180 °C-on szép aranybarnára sütöm.
Nagyon gyorsan elfogyott, úgyhogy legközelebb dupla, vagy tripla adagot sütök!