Nálunk a sóskamártás ünnepi ételnek számít, mindannyiunk kedvence. Úgy gondoltam, ma meglepem vele a családomat. Szerencsére a fagyasztó mélyén lapult még 2 csomag sóskapüré nyárról.

 

Sóskamártás:

2 csomag mirelit, vagy nyáron legalább 1 kg friss, megtisztított sóska

cukor, ízlés szerint (én úgy szeretem, hogy érezni lehessen a sóska savanykás ízét is)

liszt, max. két kanálnyi

ici-pici só

A fagyasztott sóskát kevés vízzel lassú tűzön elkezdem olvasztani, majd ha elolvadt pici sóval, cukorral ízesítem. Megszórom kevés liszttel és elkeverem csomómentesre. Felöntöm tejjel, és folyamatos kavargatás mellett felforralom.

 

Krumplipüré:

4 kg krumpli (mi sokat eszünk!),tej,margarin, só

A meghámozott, kockára vágott krumplit annyi sós vízben teszem fel főni, hogy ellepje. Ha megfőtt leszűröm, margarint (de a vaj még jobb), tejet adok hozzá és krumplitörővel áttöröm.  Lehet több tejjel egészen habosra kavarni, de mi így szeretjük, hogy nem habos.

 

Fasírt:

1/2 kg darált sertéshús

2 áztatott száraz zsemle

2 tojás

1 fej apróra vágott vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

só, bors, pirospaprika, esetleg magyaros fűszerkeverék

Az alapanyagokat összekeverem és vizes kézzel (így nem tapad a kezemre a massza) golyókat formázok. Néha beleforgatom zsemlemorzsába is, de nem muszáj. Forró olajban szép pirosra-ropogósra sütöm őket.

 

 

 

Címkék: burgonya krumpli krumplipüré ebéd sóska darálthús fasírt

A bejegyzés trackback címe:

https://anyadfoztje.blog.hu/api/trackback/id/tr922569284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazs85 2011.01.08. 19:42:50

Tényleg kedvenc, ráadásnak jól is sikerült! Köszönjük!
süti beállítások módosítása