Nálunk a sóskamártás ünnepi ételnek számít, mindannyiunk kedvence. Úgy gondoltam, ma meglepem vele a családomat. Szerencsére a fagyasztó mélyén lapult még 2 csomag sóskapüré nyárról.
Sóskamártás:
2 csomag mirelit, vagy nyáron legalább 1 kg friss, megtisztított sóska
cukor, ízlés szerint (én úgy szeretem, hogy érezni lehessen a sóska savanykás ízét is)
liszt, max. két kanálnyi
ici-pici só
A fagyasztott sóskát kevés vízzel lassú tűzön elkezdem olvasztani, majd ha elolvadt pici sóval, cukorral ízesítem. Megszórom kevés liszttel és elkeverem csomómentesre. Felöntöm tejjel, és folyamatos kavargatás mellett felforralom.
Krumplipüré:
4 kg krumpli (mi sokat eszünk!),tej,margarin, só
A meghámozott, kockára vágott krumplit annyi sós vízben teszem fel főni, hogy ellepje. Ha megfőtt leszűröm, margarint (de a vaj még jobb), tejet adok hozzá és krumplitörővel áttöröm. Lehet több tejjel egészen habosra kavarni, de mi így szeretjük, hogy nem habos.
Fasírt:
1/2 kg darált sertéshús
2 áztatott száraz zsemle
2 tojás
1 fej apróra vágott vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, esetleg magyaros fűszerkeverék
Az alapanyagokat összekeverem és vizes kézzel (így nem tapad a kezemre a massza) golyókat formázok. Néha beleforgatom zsemlemorzsába is, de nem muszáj. Forró olajban szép pirosra-ropogósra sütöm őket.