Nagyon szeretjük a marhapörköltöt! A legjobb az benne, hogy nem kell sokat bajlódni vele, egyszerűen fel-tesszük főni, néha egy kicsit megkavarjuk, és jó sokáig hagyjuk főni! Minél tovább, annál jobb! Így tettem most is! Már előző nap délután összekészítettem, el kezdtem főzni, majd másnap reggel folytattam a főzést. Így finom, puhára főtt minden darab hús, jó sűrű lett a szaftja. A legjobb, ha vastag aljú vaslábasban főzzük. Most szeretnék egy cserép lábast szerezni, és sütőben akarom elkészíteni a marhapörit. Váncsa szakácskönyvében olvastam ezt, ki fogom próbálni! Tavasszal megyek Erdélybe, Korondon lehet olyan cserépedényt is kapni (a sok dísznek való mellett), amit lehet sütésre-főzésre is használni. Majd beszámolok az eredményről.

Marhapörkölt

2 kg marhalábszár vagy pörkölthús

1,5-2 kg hagyma

4-5 db paradicsom

4-5 db zöldpaprika

0,5 l vörösbor

só, bors, pirospaprika, köménymag

A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom, olajon (én nem szeretem a zsírt) megpirítom. Nem egyszerre teszem mindet az olajba, mert akkor el kezd főni, csak kisebb adagokban sütöm. Utána jöhet az apróra vágott zöldpaprika, azt is jól megpirítom, majd rádobom a kockákra vágott húst. Gyakran megkeverem, sózom, borsozom, megszórom pirospaprikával, köménymaggal, felöntöm vörösborral. Először 2-3 dl-t öntök rá, de mindig pótolom, ha elfővi. Víz nem kell bele! Jó sokáig főzőm (legalább 3-5 órát).

Galuska (nokedli)

0,75 dkg liszt

3 tojás

0,6 dl víz

egy csipet só 

A tojást a sóval elkeverem, belezúdítom a lisztet. A vizet fokozatosan adom hozzá. Hígabb tésztát készítek, hogy könnyen lehessen szaggatni. Csomómentesre keverem, de nem szabad nagyon kidolgozni! Egy kicsit lehet a hűtőben pihentetni a tésztát, majd forrásban lévő vízbe szaggatom. A vízbe előtte rakok 2-3 kávéskanál sót, és 1 evőkanál olajat. Amikor a galuska feljön a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedem, olívaolajban megforgatom.

 

Címkék: pörkölt marhahús vörösbor galuska nokedli

A bejegyzés trackback címe:

https://anyadfoztje.blog.hu/api/trackback/id/tr922628208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kishawa 2012.07.27. 16:37:14

Remek recept! (de az "elkezdeni" egybeírandó)

Vörösliba 2012.07.27. 20:50:14

@kishawa: Igazad van! Remélem ettől még ízleni fog a pörkölt?!
süti beállítások módosítása