Ma este valami pikáns, fűszeres sültet szerettem volna enni, úgyhogy munkából hazafelé beugrottam a piacra és vettem egy darabka sütőtököt. Hús volt otthon, egy kilónyi comb, ez lett az alap. Aztán átvizsgáltam a hűtőt, és abból, amit találtam összehoztam egy igazán ízletes, nem túl bonyolult vacsorát!
Chilis-mézes sült hús:
1 kg sertés comb szeletelve, vagy csirkemell, vagy oldalas, szóval sok mindent lehet így sütni
5 evőkanál méz (közönséges virágméz)
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál pirospaprika
kevés fokhagymás chilis olívaolaj (ez saját készítésű, de lehet készen is kapni)
bors, só.
A körethez:
rizs
ételízesítő, só, olaj
A fűszeres tökhöz:
egy gerezd sütőtök
olívaolaj
chilis olívaolaj, vagy 1 chilipaprika apróra vágva
só
curry
A hús szeleteket enyhén kiklopfoltam és mind a két oldalukat kevés sóval bedörzsöltetem. A mártáshoz való többi hozzávalót villával alaposan összekevertem és a husik mind a két oldalát bekentem vele (a kis kezecskémmel, mert így a legegyszerűbb). A teflon tepsibe egy nagyon kevés olajat öntöttem, szétkentem az alján, és a szeleteket elhelyeztem szépen a tepsiben, a maradék mártást rákentem a hús tetejére. 1 dl vízzel nyakon öntöttem, majd lefedtem alufóliával, hogy puhára párolódjon. 200°C-on 50-60 percig sütöm fólia alatt, majd levettem a fóliát, a levével meglocsoltam a husit és még pirítottam bő 10 percig, amig gyönyörű piros lett.
A rizst kevés olajon megpirítottam, majd felöntöttem vízzel (én nem szoktam kimérni, csak úgy szemre a vizet és a rizst), sóval, kivés ételízesítővel és csípős curryvel ízesítettem, lefedtem és puhára pároltam.
A sütőtököt felkockáztam (2x2 cm-esre kb.), egy teflon serpenyőbe olívaolajat öntöttem, ebbe raktam a sütőtök kockákat, pici chilis olívaolajat még öntöttem hozzá, curryt, sót (egy ici-picit) és borsot szórtam rá, és gyakran kavargatva megsütöttem. Mindig csak annyit rakok a serpenyőbe, hogy kényelmesen elférjen az alján, és jól tudjam kevergetni.
Nagyon finom lett, de lehet, hogy legközelebb egy kis reszelt gyömbért is keverek a mézes mártáshoz, szerintem illik hozzá a fűszeres-aromás íze!