Maradt több mint fél kiló kenyér hétvégéről, de már nem volt túl friss. Ilyenkor vagy bundáskenyeret csinálok vagy bruscettát. Most ez utóbbi került sorra, mert a családom és én is imádjuk!
10-12 szelet kenyér
3 nagy fej lilahagyma
5-6 gerezd fokhagyma
3 doboz kockázott paradicsom
1-1 csokor bazsalikom, kakukkfű, oregánó (vagy ha nincs friss, szárítottból 2-3 kávéskanál)
olívaolaj
reszelt sajt
só, bors
A szikkadt kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és befújom olívaolajjal. Ha nincs olajspray, egyszerűen bekenem olajjal. A sütőt grillre kapcsolva addig sütöm, míg elkezd pirulni. Kiveszem, megfordítom, és újra beszórom olajjal. Ezt az oldalát is megpirítom. Közben megtisztítok 3 nagy fej lilahagymát, apróra vágom és olívaolajon megpárolom. 5-6 gerezd fokhagymát apróra vágok és rádobom a lilahagymára, együtt egy kicsit még pirítom, majd ráöntöm a paradicsomkonzervet. Sózom, borsozom, szórok rá bazsalikomot, oregánót, kakukkfüvet és 15 percig főzöm. Nem kell elfőzni az összes levét, a kenyér majd felszívja. A kenyér mindkét oldalát bedörzsölöm fokhagymával, majd bőségesen szedek rá a paradicsomból. Megszórom reszelt sajttal és 5-10 percig még visszateszem a sütőbe. Salátával tálalom.