Sült csülök:
1 egész füstült hátsó csülök
3 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1-1,5 dl sör (én barna sört használok)
bors, majoranna
1 db sütőzacskó
A jól megmosott letörölgetett csülköt beleteszem a zacskóba, mellé teszem a félbe vágott hagymát, a kés lapjával enyhén szétnyomott fokhagymákat, rászórom a borsot és a majorannát, és az egészet leöntöm a sörrel. Bekötöm a zacskót és egy tepsibe teszem, amibe előtte egy sütöpapírt raktam (biztos ami biztos). 160 °C-on 2,5-3 óráig sütöm. Fontos: sót nem kell hozzáadni, mert a füstölt csülök nagyon sós. Aki nem szereti a nagyon sósat, az a húst sütés előtt néhány órára (akár egy egész napra is) vízbe áztathatja, így kiázok belőle sok só.
Tört krumpli:
4 kg krumpli megmosva, kockára vágva
½ kg vöröshagyma karikára vágva
só, bors, olívaolaj
A krumplit sós vízben puhára főzöm, leszűröm. Közben az olívaolajon a hagymát megpárolom kevés sóval . A párolt hagymát a krumplira öntöm, megszórom borssal és alaposan összekeverem. Az a jó, ha összetörik közben a krumpli.
Párolt lilakáposzta:
1 kis fej lilakáposzta
1 fej vöröshagyma
1 alma
só,köménymag (lehetőleg egész),cukor, fehér bor, olívaolaj
Az apróra vágott hagymát megfonnyasztom az olajon, majd rádobom a lereszelt káposztát és a lereszelt almát. Megsózom, kis cukorral és sok köménymaggal ízesítem. Fehér borral felöntöm és legalább 45-50 percig párolom. Közben sokszor meg kell kavarni, nehogy leragadjon, és ha kell, utána öntök a borból is. A bor főzés közben elpárolog, csak az aromáit veszi át a káposzta, tehát nyugodtan lehet többet is használni belőle!